Telefon: +36 30 443 9348

Cím: 8257 Badacsonyörs, Szőlő u. 23.

E-mail: sipostihamer@t-online.hu

A badacsonyi borok a nehéz fajsúlyú, testes borok közé tartoznak a magas természetes cukortartalom és a hagyományos technológia miatt. Az utóbbi évek közízlése a reduktív borok irányába hajlik, így a pincészetünk a reduktív technológiák előnyeit felhasználva, de nem szakítva a hagyományos technológiákkal, a kettő ötvözetével állítja elő legszebb badacsonyi borait.

A szőlőültetvényeinken a terméshozamot hektáronként 8000 és 10000 kilogramm közé korlátozzuk, így a közepes mennyiség mellett a minőségre helyezzük a hangsúlyt. A permetezés kén és réz tartalmú szerekkel történik, mely anyagok kiválasztásánál a környezetkímélő minősítést helyezzük előtérbe.

A szüretelésnél a fürtöket műanyag ládákba szedjük, mely után rozsdamentes fém konténerbe helyezzük a szőlőt, az áthelyezési művelet a szemek épségét kímélve történik.

A feldolgozásra Badacsonyörsön a házi üzemben kerül sor oly módon, hogy a konténerekből a szőlő egy rozsdamentes fém garatba kerül betöltésre, majd pedig egy rozsdamentes bogyózó szétválasztja a kacsot és a szemeket. A prés egy 20 hl nagyságú kosárral rendelkező félautomata gép, melynek minden része rozsdamentes, így a szőlőbogyók vassal nem érintkeznek. A préseléskor bomlást segítő adalékanyagok beinjekciózásra nem kerülnek.

A préselés után egy napig ülepítő tartályba kerül a must elhelyezésre, ahol a seprő nagy része már kiválik a tartály alján, így az erjesztésre tovább küldött must a seprőben fellelhető káros anyagoktól mentes. A must erjesztése rozsdamentes fém tartályokban 18-20 C° körüli hőmérsékleten történik, ezt követően ismételten két napot egy ülepítő tartályba helyezzük a mustot, és a lerakodott seprőtől elkülönítésre kerül a tiszta must. Az erjedésnél élesztőket nem használunk.

Az erjedési szakasz végeztével a fajtának megfelelően fa-, illetve rozsdamentes fémhordókban kerül elhelyezésre az új bor, így példának okáéért egy muskat ottonel fémtartályba, míg egy szürkebarát fa hordóba érlelődik tovább. A fahordós ászkolás időtartama 1-3 hónap közé esik, mely természetesen és ismételten a bor fajtájától függ.

Az első palackozások február végén és márciusban történnek, egy derítés – finom agyag alapanyagú szerekkel – és két szűrés után. A palackozást követően három napig állnak a borok függőlegesen, majd ez után kerülnek elfektetésre. Az értékesítéstől függően a tárolás natúr palackban a pincében, vagy címkézett kupakolt és bedobozolt állapotban a raktárban történik. A palackozásnál csak gyári kiszerelésű, előtisztított üvegekkel dolgozunk, míg a dugók Portugáliából importált extra minőségű 45 mm-es nagyságúak.