Telefon: +36 30 443 9348

Cím: 8257 Badacsonyörs, Szőlő u. 23.

E-mail: sipostihamer@t-online.hu

Egy pohár bor kitöltése nem kíván nagy szakértelmet, sőt az sem, amikor eldöntöd, hogy ez a nedű ízlik-e vagy mégsem. Viszont ahhoz, hogy hogy valóban megértsd és értékelni tudd a borban lévő komplexitást és felismerd az ízeket és azok jelentését, nos ehhez egy kicsit több gyakorlásra lesz szükséged. Kellő tréninggel eljuthatsz arra a szintre, amikor egy pohár pinot noirban nem csak a gyümölcsöt primer aromákat találod meg, hanem felfedezed a primer epres és cseresznyés íz mellett a szekunder gombás és fűszeres aromákat is.

A közhiedelemmel ellentétben a szakértő borkóstolás nem úri huncutság, a sok szabadidővel rendelkezők elfoglaltsága; hanem tulajdonképpen egy új élmény, egy új tapasztalás, amivel önmagad ajándékozod meg. Nem is tudom elmondani hány barátom legyint, amikor megkérdezem, milyen bort szeretne inni, hogy mindegy, “mert a vörösök úgyis mind egyformák”, vagy “amíg nem édes, bármi jöhet”. Amit ők nem tudnak az az, hogy ezzel meg is fosztják magukat egy fantasztikus élménytől, rejtve maradnak előttük a bor harmóniák, amik az ízlelésnek egy teljesen új dimenzióját tárják fel.

Borkóstoló a Sipos borházban

Mire figyelj oda a borkóstoló előtt?

Először is a környezet, amiben ez az esemény megrendezésre kerül, kiemelten fontos, mivel a borkóstoló során az ízlelés mellett nagyon nagy szerepet kap a látás és a szaglás. Ezért ideális esetben kellően megvilágított, lehetőleg természetes fényű helyiségben érdemes borkóstolót tartani. Másodsorban az erős parfümök, az ételek vagy a sütemények illata teljesen elnyomhatja, vagy pedig komolyan befolyásolhatja egy borkóstoló élményét, ezért ezeket mellőzni érdemes.

Borkóstoló előtt figyelj arra is oda, hogy erős ízek ne maradjanak a szádban, ne közvetlenül ebéd után vegyél részt a borkóstolón, de ne is fogmosás vagy szájvíz használata után. Ha nem alakult minden a terveid szerint, és mégis szeretnél felfrissült ízlelőbimbókkal állni a kóstolás elébe, akkor majszolj egy kis kenyeret és igyál egy kis vizet; a kenyér semleges íze segít alaphelyzetbe állítani az ízérzékelésed, így már semmi sem állhat a borkóstoló élmény útjába. Az esemény során a kóstolást a könnyebb borokkal kezdd, majd haladj tovább az egyre testesebb borok felé.

A borkóstolás 3 fő lépése

A borkóstoló során 3 lépésben gyűjtjük be a borról az összes elérhető információt, először is megnézzük a poharunkba kitöltött bort, majd megszagoljuk és végezetül, az utolsó lépés a tényleges ízlelés. De amíg ehhez a 3 lépéshez eljutunk, rengeteg információt tudunk
kinyerni már az első két lépés során.

Mit árulnak el a vizuális jelek?

Sok információt nyerhetsz ki már abból is, ha megnézed a poharadba töltött bort. Természetesen azon túlmenően, hogy vörös vagy fehér bort kóstolsz éppen 😆 Ebben az első lépésben már következtethetünk a bor korára, alkohol- és cukortartalmára.

A bor színe a bor korára enged következtetni; fehérbor esetében minél világosabb a bor színe, annál fiatalabb a bor. Az érett fehérbornak már sokkal sárgább, szinte méz-színe van vagy akár már barnába hajló színe is lehet.

Vörösbor esetében a lilás árnyalatok fiatal borról árulkodnak, míg az érettebb vörösbor egyre világosabb, és narancsos árnyalatokat is felfedezhetsz benne. Ha több színárnyalatot tudsz megkülönböztetni a pohár szélétől a közepe felé haladva, akkor egy komplexebb, minőségi bort kóstolsz éppen.

A poharadban található bor alkohol tartalmáról és cukortartalmáról a pohár oldalán lefutó cseppek árulkodnak. A poharadban található bort pörgesd meg néhányszor, majd utána figyeld meg a pohár oldalán leszaladó cseppeket. Ha sok ilyen cseppet látsz, akkor az adott bor alkoholtartalma magas. Ha ezek a cseppek lassan folynak vissza, akkor a bor cukortartalma is magas.

fehér, vörös és rozé bor az asztalon

Mit állapíthatsz meg a szaglás során?

Több, mint 10.000 szagot vagyunk képesek megkülönböztetni, ezért a szaglás nagyon fontos a borkóstolás során, sőt, elmondhatod, hogy a borról beszerezhető információk 70%-át szaglással kapod. Egyúttal nem szabad elfelejtened azt sem, hogy a szaglás nagyon fáradékony képesség, ezért érdemes apróbb szüneteket tartani, és minél inkább az első benyomásra hagyatkozni.

Miután alaposan megpörgetted a bort a pohárban (ezzel is elpárologtatva némi alkoholt, ami után jobban megnyilvánulnak az aromák) egy mélyet szippantasz. Minél távolabb a pohártól érzed a bor illatát, annál inkább minőségi a bor. Először tartsd mellmagasságban poharat, ha már így is érezhető a bor aromája, akkor kétségkívül minőségi borral van dolgod. Ha teljesen bele kell bújni a pohárba, hogy érezd a bor bukéját, akkor valószínűleg egy kevésbé minőségi borról van szó. Bár az is meglehet, hogy egy “szégyenlősebb” borral találkoztál, egyes borok diszkrétebbek, szinte szégyelősek az aromáikkal, mint például a pinot grigio, míg más bor szinte orron vág az illatával, mint a sauvignon blanc.

Nem szabad elfelejtened, hogy mindenki másképp érzi a szagokat, ez a terület nagyon szubjektív. Nem szabad elkedvetlenedned akkor sem, ha a szomszéd esetleg a teriyaki pác meg az aszalt szilva aromát emlegeti a kóstoló során. Bízz az ösztöneidbe és ne bátortalanodj el, a borkóstolás mindenki számára egy teljesen egyedi élmény.

Az első szippantással azt is tudod ellenőrizni, hogy minden rendben van-e a borral, nincs-e véletlenül dohos, halas szaga, ami dugós borra utalhat, vagy nincs-e nagyon ecetes, acetonos, szúrós szaga, ami illós bort jelezhet.

Ha ezeket a rossz szagokat nem érzed, akkor először a bor primer aromáival találkozol, ezek a gyümölcsös illatok.

 • A fehér borok esetében a következő illatok valamelyikére számíthatsz:
  Gyümölcsfák terméseinek illata: alma vagy körte
  Citrusos illatok: citrom, lime, narancs vagy mandarin
  Trópusi gyümölcsök: ananász, mangó, papaya, banán, sárgadinnye
  Csonthéjas gyümölcsök: őszi- és sárgabarack, nektarin
 • A vörösborok esetén a primer, gyümölcsös aromák a következők lehetnek:
  Piros gyümölcsök: cseresznye, málna, vörösáfonya, eper, gránátalma
  Fekete gyümölcsök: meggy, áfonya, fekete szeder, fekete ribizli
  Aszalt gyümölcsök: mazsola, datolya, füge, aszalt szilva

Ha azonosítottad a primer, gyümölcsös illatokat, akkor a második körben próbáld meg megkeresni a szekunder aromákat. Ezek az aromák jellemzően a fűszernövények és a virágok illatai, mint a kakukkfű, rozmaing, rózsa, ibolya, fű, fekete bors és hasonlók. A tercier aromák a földes illatok, az agyag, mészkő, föld, korhadó levelek illata, ebből a borszakértők az ital alapanyagául szolgáló szőlő földrajzi helyét határolják be.

Ezen kívül, nagyon vájt orrú, vagy több tapasztalattal rendelkező borkóstolók azt is meg tudják állapítani, ha az adott bor tölgyfahordóban érlelődött-e vagy sem. Ez az érlelés a fehér borokban, egy finom karamellás, vaníliás, vajas illatként jelenik meg, míg a vörös borok esetében kávé, kakaó vagy bőr illatként manifesztálódik.

A negyedik információ, amit még a bor megízlelése előtt kinyerhetsz az az alkohol tartalommal kapcsolatos. A pohár falán lefutó cseppek sokasága már előrevetíthette a magas alkoholtartalmat, ezt most a szaglásoddal is meg tudod erősíteni: ha az orrod, úgy érzed, hogy felmelegedik a szaglás során, akkor egyértelmű, hogy ennek a bornak magas az alkoholtartalma.

Borkóstoló folyamatban

Ízleljük végre meg a bort!

A bor harmóniáját a cukor, az alkohol, a tannin és savasság optimális keveréke adja meg, egy kiegyensúlyozott, harmonikus borban ezek az ízelemek a megfelelő arányban keverednek. Az ízlelés során ezeket a komponenseket vizsgálod és ennek alapján alkotod majd meg a végső véleményed a borról.

Első korttyal egy kis levegőt is engedj be a szádba, mert a plusz levegő jobban kiemeli az ízeket. Forgasd meg alaposan a szádban az a korty bort, amíg az a nyelved és a szájüreged minden részét bevonja. Figyeld meg, hogy mennyire száraz a bor? Maradt-e még benne egy kis édes íz? Másodszor próbáld meg megállapítani, hogy mennyire testes a bor amit éppen kóstolsz. Lehet, ez a lépés elsőre nem lesz egyszerű, de idővel és gyakorlattal már könnyedén meg tudod majd ezt a feladatot is ugrani.

Viszonyításképpen elárulom, a fehérborok között a pinot grigio nem egy testes bor, a középmezőnyt itt a rizling képviseli, míg testes fehérbornak a muskotályos számít. A vörösborok között a pinot noir-t nem hívhatjuk testes bornak, itt a merlot képviseli a középmezőnyt és a cabernet sauvignon már egy igazi testes bornak számít. Idővel és egy kis gyakorlással, ezek alapján már te is könnyedén meg fogod tudni állapítani, hogy a bor, amit éppen kóstolsz, testes-e vagy sem.

Következő lépésben keresd a primer, szekunder és tercier aromákat. Itt is ugyanúgy és ugyanazokat a felhangokat kell kiérezned a borból, ideális esetben, mint a szaglás során. Figyelj oda arra is, hogy mennyire savas a bor, ha a szádban forgatva nagyfokú nyáltermelést tapasztalsz, akkor ez arról árulkodik, hogy a bor savassága magas. Ha fanyar, száraz ízt érzel az ízlelés során, akkor az a bor bőséges tannin tartalmáról árulkodik.

Miután minden ízt és élményt kinyertél abból a korty borból, eldöntheted, hogy lenyeled a bort vagy köpőcsészét használsz. A borszakértők előszeretettel használják a köpőcsészét, és te is megfontolhatod, főleg ha sok fajta bort tervezel megkóstolni. Ugyanakkor, ha azt választod, hogy lenyeled a bort, akkor további információkhoz juthatsz hozzá, amikor a bor a garatot érinti. Ha a bor lenyelését meleg érzés kíséri, akkor az csak megerősíthet abban, hogy a bor alkoholtartalma valóban magas.

A kóstolás végeztével gondolkodj el azon, hogy mit tapasztaltál: hányféle ízt fedeztél fel a borban? Csak a primer, gyümölcsös aromákat sikerült megtalálnod? Vagy azonosítottad a szekunder és tercier aromákat is? Az aromák komplexitása árulkodik a bor minőségéről, és arra is figyelj oda, hogy lenyelés vagy kiköpés után, még mennyi ideig maradnak meg az aromák a szádban. Ha nem tűnnek el azonnal, hanem még sokáig érzed őket, ez egy jó indikátora a minőségi bornak. A több éves boroknak komplex, többrétegű íze van, a kóstolás során a szekunder és tercier aromákat is könnyedén be lehet azonosítani.

Borok a borkóstolón

Összegzés

A borkóstolás egy komplex élmény és valóban, egy teljesen új világot tárhat fel. Egy kis érdeklődéssel és odafigyeléssel, belőled is és mindenkiből is válhat hobbi borszakértő. HA pedig ezt a szintet megugrod, akkor a bor nemcsak egy kellemes alkoholos ital lesz egy vacsora után, hanem önmagában egy különleges élménnyé válik. Most már tudod, hogy láss hozzá egy borkóstoláshoz, tudod miről árulkodik a bor kinézete, illata és íze.

Egy borkóstolóra érdemes egy kis listával készülni, amin bejelölöd, amit tapasztalsz, vagy egyszerűen egy jegyzetet készíteni arról, amit érzel. Így a végén könnyedén összesítheted az aromák kavalkádját és levonhatod a releváns következtetéseket.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad az itt olvasott információkat, oszd meg azokat barátaiddal és ismerőseiddel is; és őszintén remélem, hamarosan egy borkóstolónkon is üdvözölhetünk.

Categories: Blog

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.