Telefon: +36 30 443 9348

Cím: 8257 Badacsonyörs, Szőlő u. 23.

E-mail: sipostihamer@t-online.hu

A borkóstolás egy egyedi és különleges élmény, de ha most veszel először részt egy ilyen eseményen, akkor nem kizárt, hogy elveszve érzed magad. Egy új helyzetben természetes, hogy sok a bizonytalanság, ugyanis nem tudod előre, hogy mire számíthatsz, miképp viselkedj és tulajdonképpen milyen szabályok vannak egy borkóstolón?

De ne aggódj, ebben a cikkben pontosan ezekre a kérdésekre keressük meg a választ, így az aggódást máris elengedheted 🙂 Íme a borkóstoló 7 illemszabálya, amit ha betartasz, akkor ez az esemény garantáltan egy különleges élmény lesz számodra és a kísérőd számára is.

Borkóstolás a Badacsonynál

1.Légy nyitott 

Egy borkóstoló sokféle élményt nyújthat, borásztól és társaságtól függően. Egy ilyen esemény lehet elegáns és fennkölt, de lehet egy kötetlenebb és laza, humorral egybekötött esemény. Ami szerintem a legfontosabb, hogy nyitottan állj hozzá, ne legyenek szigorú elvárásaid és élvezd ki ezt az egyedi élményt.

2.Ne viselj parfümöt

A borkóstoló a különböző aromák és ízek felfedezésében rejlik, azaz a szaglásnak kiemelkedő szerepe van a borkóstoló során. Képtelenség érezni és értékelni egy finom cuvée vagy egy komplex, többrétegű Cabernet Sauvignon illatát, miközben erős parfüm vagy esetleg cigaretta “illatfelhőbe” van burkolva a szomszédod. 

Egy erős illat könnyen megzavarhatja a részvevőket, összezavarhatja az érzékeiket, még a sajátodat is, ezért jobb, ha egy borkóstolón nem viselsz parfümöt, sem erős arcszeszt vagy bármilyen más, erős illatot

 

3. Mit illik viselni egy borkóstolás során?

Érdemes előre tájékozódni a borkóstoló helyszínéről, és a helyszíntől illetve  a kóstoló menetrendjétől tenni függővé a toalett kiválasztását, ugyanis van olyan pincészet, ahol egyből az étterembe vagy a borospincébe vezet az út, de van olyan is, ahol a meghívottak tesznek egy sétát a szőlőtőkék között, megcsodálva és megfigyelve a környezetet, melyben a szőlő terem. 

Alapvetően elmondható, hogy business casual-al nem foghatsz mellé, férfiaknak egy elegánsabb nadrág és felső (akár egy ing), illetve zárt cipő viselése ajánlott, míg a hölgyeknek szintén egy elegánsabb alsó és felső összeállítás vagy ruha, egy kényelmesebb cipővel kombinálva. Az esetleges séták miatt a földutakon vagy a gyepen, a magassarkú cipő viselését a hölgyek kerüljék el, válasszanak helyette komfortosabb cipőt vagy szandált.

Mivel a borkóstolók gyakran elhúzódnak és az estékbe nyúlnak, ezért ajánlott rétegesen öltözködni. Napközben készülj fel az erős napsütésre, védekezz egy kalappal, naptejjel és napszemüveggel, míg a hűvösebb estékre való tekintettel öltözködj rétegesen, vigyél magaddal egy könnyebb kardigánt, egy zakót vagy stólát. 

Az öltözködésnél úgyszintén érdemes a sötétebb színeket előnyben részesíteni, ugyanis a borkóstolás során előfordulhatnak balesetek és könnyen folt kerülhet a ruhára. Lehet, hogy a legújabb, fehér designer ruhádat nem pont egy borkóstoló alkalmával kell felavatni, inkább ne kockáztass, hanem válassz egy sötétebb színű ruhadarabot. A borfoltok a sötétebb ruhákon nem feltűnőek és nem is teszik teljesen tönkre a ruhát.

Estébe nyúló, szabadtéri borkóstolás

4. Köpni vagy nem köpni?

A közhiedelemmel ellentétben a borkóstolás nem abból áll, hogy literszámra iszod a jó borokat. Egy borkóstolón akár tucatnyi bort is végigkóstolsz, ami egyáltalán nem baj, de magunk között szólva, akármilyen jó is az alkoholtűrő képességed, egy tucat pohár bortól, szerintem, kivétel nélkül mindenki egy kicsit fejre áll.

Ezért a borkóstolás, hogy valóban élvezhető legyen, bizony gyakran csak a szó szoros értelmében vett kóstolást jelent és nem a fogyasztást. Azaz a poharadba öntött bort megnézed, megszagolod, többször megforgatod a szádban, hogy hűen kinyerd az adott bor jellemzőit és karakteres ízét, majd pedig kiköpöd

Bizony, jól hallottad, nem lenyeled, hanem kiköpöd. Akármekkora véteknek és pazarlásnak is tűnik (illetve jajj, ha a mama ezt látná!), de hidd el, a borkóstolás szerves része köpőcsésze használata, azaz tessék bátran kiköpni a bort!

5.Tarts szünetet

A borkóstoló folyamán sokféle bor kerül a pohárba és ahogy telik az idő, az ízlelési képesség tompulni hajlamos. Ezért a különböző pohár borok között ajánlott kiöblíteni a szádat, inni egy kis vizet, enni pár semleges ízű falatot, ezáltal esélyt adni az ízlelőbimbóidnak a pihenésre

Ezt az élményt leginkább a parfümboltba tett látogatáshoz tudom hasonlítani, amikor 3 illat után már telítődik az orrunk és a következő parfümnek már egyáltalán nem, vagy csak kevéssé érzed az illatát. Ilyenkor pihenésképpen kávébabot szagolgatsz, amíg újra alaphelyzetbe nem áll az orrod és ismét képes vagy érezni az illatokat. 

Na, ugyanez van borkóstolásnál is, eljön az a pillanat, amikor az ízlelőbimbók telítődnek! Hogy ezt elkerüld és minden bemutatott bor harmóniáját alaposan ki tudd élvezni, ne felejts el a kóstolások között szünetet tartani.

Borkóstoló a Sipos borházban

6. Figyelj arra, hogy fogod a poharat 

Meglepő módon az, hogy hogyan tartod a borospoharat, nem csak elegancia és etikett kérdése. Minden bornak van egy ajánlott fogyasztási hőmérséklete és ezen a megadott a hőmérsékleten érvényesül és bontakozik ki legjobban a kóstolt bor harmóniája és karaktere. 

Jellemzően, egy borkóstoló alkalmával a borász hosszan beszél egy egy adott borról, mielőtt elérkezik a tényleges kóstolás pillanata. Ezért ha ezalatt az idő alatt a borospohár kelyhét szorongatjuk, a kezünk hőmérséklete óhatatlanul felmelegíti a kóstolni kívánt bort, ami pedig eltérést jelent a bor ideális fogyasztási hőmérsékletétől, azaz az ízek és a harmóniák máris nem tudnak olyan jól kibontakozni. 

Tehát az, hogy hogyan fogjuk a borospoharat nemcsak egy úri huncutság vagy arisztokratikus jellemvonás (és most nem is a 90 fokban kitartott kisujjról beszélek), hanem egy komoly, a minőséget befolyásoló tényező. Ne feledd, a borospohárnak mindig a szárát vagy a talpát fogjuk!

7. Jegyzetelj

Különösen abban az esetben fontos, ha tervezel vásárolni is a borokból

De ha nem is tervezel vásárolni, hanem a tudásod bővítése céljából veszel részt a borkóstolón, akkor is érdemes papírra vetni a benyomásaidat, mit éreztél, mit ízleltél és mennyire teszett az éppen megkóstolt bor. Így a következő alkalommal, amikor bort rendelsz egy étteremben, pontosan tudni fogod, hogy például a Kéknyelű a te ízlésedhez képest egy kicsit túl száraz, férfias bor, ezért inkább egy lágyabb, gyümölcsösebb Muscat Ottonelt-t választasz helyette. 

Ha pedig kifejezetten a vásárlás a célod, akkor mindenképpen jegyzetelj, és ne hagyatkozz csak a memóriádra. Még ha aktívan használod is a köpőcsészét és amúgy kitűnő a memóriád, több borfajta (és adott esetben több pincészet borainak) kóstolása után könnyű össezavarodni. Ezért érdemes egy kis füzetkével készülni, amibe rögzítheted a benyomásaidat, vagy legalább a mobiloddal fotózd le a kedvelt borokat, így biztosan fel tudod majd idézni a változatos ízeket és harmóniákat.

Pincészetünk

Összegzés

Remélem a fenti információk segítenek abban, hogy magabiztosan jelenj meg egy borkóstolón és egyúttal elkerülj minden kényelmetlenséget, ami a megfelelő tudás hiányában esetlegesen előfordulhatott volna.

Amennyiben első kézből szeretnéd megtapasztalni a borkóstolók fortélyait, vagy rutinos vendéglátósként kipróbálnál valami újat, akkor ne habozz, küld el fényképes önéletrajzodat a következő email címre: szallas@siposborhaz.hu vagy hívj minket +36304439348-as telefonszámon.
Adj magadnak egy lehetőséget és csatlakozz a Sipos Borház szuper csapatához, borterasz vezető vagy pultos pozícióban.

 

Categories: Blog

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.