Telefon: +36 30 443 9348

Cím: 8257 Badacsonyörs, Szőlő u. 23.

E-mail: sipostihamer@t-online.hu

Badacsonyi értékek: a kéknyelű

Badacsonyi értékek: a kéknyelű A Sipos Borház és Vendégház tulajdonosa, Dr. Sipos Balázs Tihamér szerint a kedvenc szőlőfajtája, a kéknyelű magában foglalja mindazt, amit Badacsony jelent és jelenteni tud, illetve azt a filozófiát, amit édesapja – aki 2000-ben készített első alkalommal nagyobb tételben belőle bort – már a kezdetek óta vallott vele kapcsolatban. Annak ellenére, hogy férfias, karakteres, illetve határozott savgerincű borok születnek belőle, zárkózottabb illatvilággal és visszafogottabb ízjegyekkel, a kifejezetten a vulkánikus területeket kedvelő Read more…

Egy borkóstoló, amikor a borász kitölti a vörösbort

Borkóstoló kisokos – Mit kell látni, szagolni és ízlelni egy borkóstolón?

Egy pohár bor kitöltése nem kíván nagy szakértelmet, sőt az sem, amikor eldöntöd, hogy ez a nedű ízlik-e vagy mégsem. Viszont ahhoz, hogy hogy valóban megértsd és értékelni tudd a borban lévő komplexitást és felismerd az ízeket és azok jelentését, nos ehhez egy kicsit több gyakorlásra lesz szükséged. Kellő tréninggel eljuthatsz arra a szintre, amikor egy pohár pinot noirban nem csak a gyümölcsöt primer aromákat találod meg, hanem felfedezed a primer epres és cseresznyés íz Read more…

Borkóstolás a pincében

A borkóstolás 7 illemszabálya

A borkóstolás egy egyedi és különleges élmény, de ha most veszel először részt egy ilyen eseményen, akkor nem kizárt, hogy elveszve érzed magad. Egy új helyzetben természetes, hogy sok a bizonytalanság, ugyanis nem tudod előre, hogy mire számíthatsz, miképp viselkedj és tulajdonképpen milyen szabályok vannak egy borkóstolón? De ne aggódj, ebben a cikkben pontosan ezekre a kérdésekre keressük meg a választ, így az aggódást máris elengedheted 🙂 Íme a borkóstoló 7 illemszabálya, amit ha betartasz, Read more…

Pincészetünk ahol a cuvée bor is készül

A titokzatos cuvée bor

A cuvée borok különleges helyet foglalnak el a borok között. A cuvée bor házasítással készül, ami tulajdonképpen különböző fajta borok összekeverését jelenti. Bár ez a folyamat nem tűnik bonyolultnak, mégis kiemlekedő szaktudást és hozzáértést igényel –  a borszakértőnek ismernie kell az alapborok karakterét, figyelembe kell vennie ezek alkoholtartalmát, savasságát, ízét. És ez még nem minden, borszakértőnek a fenti jegyek ismeretében a saját intuíciójára hagyatkozva kell kiválogatni és megfelelő arányban vegyíteni az összetevő alapborokat, hogy az Read more…