Telefon: +36 30 443 9348

Cím: 8257 Badacsonyörs, Szőlő u. 23.

E-mail: sipostihamer@t-online.hu

Balatoni életérzés a Sipos gyöngyözőborral  

Nyáron, a jó időben különösen jól esnek a könnyed borok, de még az sem szentségtörés ilyen tikkasztó melegben, ha egy finom fehér vagy egy friss és gyümölcsös Sipos-rozét felöntünk némi jéghideg szódával. Vendégházunk teraszának árnyékában ez kifejezetten jól tud esni, akárcsak társaságban, barátokkal koccintani első, 2020-as évjáratú gyöngyözőborunkkal.

Mert a jó bor összeköti és összehozza az embereket, és mindig jókedvre derít.

 

Gyöngyözőnk története

A pincészetünk már jól ismert és közkedvelt csendes borai mellett, a buborékok nagyon hiányoztak a kínálatból. Így néhány éve, amikor Dr. Sipos Balázs Tihamér tulajdonos eldöntötte, hogy a portfólió bővítéseként elindul ezen az úton is, kezdő lépésként egyértelmű volt a stílus és a koncepció: egy könnyedségre hangolt, mégis ízig-vérig a Badacsonyi borvidékre jellemző íz- és zamatgazdagságot visszatükröző gyöngyözőbor készítése, ami képes átadni azt az egyedülálló életérzést, amit a Balaton partján lehet felhőtlenül átélni. Sipos Balázs Tihamér egyébként nagy kedvelője mind a könnyed stílusú olasz prosecconak, mind pedig a francia champagne-nak, akárcsak a szintén hagyományos, azaz tradicionális eljárással készített spanyol cava-nak. De a Lombardiában készített Franciacorta, mely az egyik legkiválóbb olasz pezsgő is nagy-nagy kedvence. Véleménye szerint ezzel nem csak ő van így, hiszen a buborékok és az ezzel járó életérzés mindig elvarázsolják az embereket, közben olyan eleganciát és szépséget adnak egy bornak, amit csak egy habzóborban, gyöngyözőben, vagy pezsgőben lehet megtalálni. Természetesen ehhez nélkülözhetetlen, hogy az alapbor kiváló minőségű legyen, máskülönben a buborékok minden kis hibát még jobban a felszínre hozhatnak.

A 2020-as évjáratú gyöngyözőnk alapját a rózsakő szőlőfajta adja, valamint kisebb részben szürkebarát és muskotály is. Előbbi fajta biztosítja a gyöngyöző savgerincét és a szerkezetét, a szürkebarát pedig a testét, míg utóbbi a finom illatért felel. A végeredmény egy izgalmas és egyben nagyon egyedi házasítás lett, finom apró és selymes buborékokkal, ami könnyedségével, de mégis összetett ízvilágával könnyen belopja magát mindenki szívébe.  Sok más gyöngyözőbortól eltérően nem csavarzárral, hanem parafadugóval zártuk le a palackot. A többi prémium kategóriás borainkhoz hasonlóan egyedi, szintén prémium címkét alkottunk hozzá. Ami a nevét illeti, Sipos Balázs Tihamér társának, Altinger Krisztiánnak a családi neve is olvasható a címkén, ezért lett Sipos-Altinger a gyöngyözőborunk.

 

Gondolatok a jövőre nézve

Továbbra is arra törekedve, hogy a Balaton életérzését visszacsempésszük minden egyes palackba, terveink szerint 2023-ban ismét fogunk gyöngyözőbort készíteni. Sipos Balázs Tihamér hitvallása, hogy a minőségi munkához mindig időre van szükség, ezért ha már minden feltétel adva lesz, akkor nem zárja ki, hogy hagyományos eljárással készített pezsgővel is színesítse a pincészet portfólióját. Véleménye szerint Badacsonyt adottságai, klímája alkalmassá teszik a pezsgőkészítésre, és erre a feladatra két szőlőfajtát lát megfelelőnek: a kéknyelűt és a rózsakőt. De ez majd a jövő zenéje lesz. Addig is nagy szeretettel várunk mindenkit vendégházunkban, ahol a finom boraink mellett ez a könnyed és frissítő gyöngyözőbor is megkóstolható.

Categories: Blog

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.