Telefon: +36 30 443 9348

Cím: 8257 Badacsonyörs, Szőlő u. 23.

E-mail: sipostihamer@t-online.hu

Badacsonyi értékek: a kéknyelű

A Sipos Borház és Vendégház tulajdonosa, Dr. Sipos Balázs Tihamér szerint a kedvenc szőlőfajtája, a kéknyelű magában foglalja mindazt, amit Badacsony jelent és jelenteni tud, illetve azt a filozófiát, amit édesapja – aki 2000-ben készített első alkalommal nagyobb tételben belőle bort – már a kezdetek óta vallott vele kapcsolatban. Annak ellenére, hogy férfias, karakteres, illetve határozott savgerincű borok születnek belőle, zárkózottabb illatvilággal és visszafogottabb ízjegyekkel, a kifejezetten a vulkánikus területeket kedvelő kéknyelű egy igazi hölgy. Szeszélyes tud lenni, de egyszerre kedves és bájos is, viszont ha nem gondozza kellő szeretettel a termelő a szőlőt, akkor az megbosszulja magát és visszaüt a borokban. Ezért – akárcsak egy hölgyhöz is– mindig törődéssel, tisztelettel, odaadással és nem utolsó sorban sok szeretettel kell felé fordulni.

A kéknyelű gondos termelői kezek alatt a könnyed száraz boroktól kezdve, a komoly és gazdag beltartalmú tételeken át, minden szegmensben kiváló minőséget ad. Bár fiatalon is kiváló, igazi élményt több éves érlelés után nyújthat. Sokszínűsége révén a kéknyelű igazi érték a régiónak és a badacsonyi borászok számára.

Ennek megfelelően, a 2013 óta a kiemelkedő nemzeti értékeink között számom tartott, őshonos magyar szőlőfajtát a Sipos Borház és Vendégház, ahol a borokért Dr. Sipos Balázs Tihamér tulajdonos, a fia Bala, valamint Altinger Krisztián borász-társtulajdonos felelnek, kiemelten kezeli a portfoliójában, és 2000-től kezdve minden évben készít belőle bort.

Célunk, hogy borainkkal, így a kéknyelűvel is, visszaadjuk Badacsony minden szépségét. Hitvallásunk szerint a hagyományok és kulturális értékek tiszteletben tartásával, kiváló alapanyagból és gondos odafigyeléssel kompromisszumok nélkül olyan egyedülálló borokat igyekszünk évről-évre alkotni, melyek visszatükrözik a területek adottságait és reflektálnak az évjáratok sajátosságaira. Mindezt úgy, hogy hűen képviselik azokat az értékeket, amik jellemzik a borvidéket és a családunkat.

A császárok kedvenc itala

Az egykoron császárok és királyok italát, mely patikákban gyógyszerként is világhíres volt, például a Pannóniából származó Probus imperátor a III. században annyira kedvelte, hogy még hadvezéri teendőit is elhanyagolta a szőlőültetés miatt. Azt viszont talán már kevesebben tudják, hogy az első írásos említése nem Badacsonyhoz, hanem Somlóhoz köti a kéknyelűt. Ennek ellenére neve mégis a Badacsonnyal forrt össze, és itt, valamint a Balaton-felvidéken termesztik a legnagyobb mennyiségben. Komoly hazai és európai híre ellenére jelenleg csak nagyon kevés területen, 48.10 hektáron található országszerte, ebből 45.79 Badacsonyban van. A filoxéravész majd a második világháborút követő szocialista nagyüzemi átgondolatlan gazdálkodás az 1990-es évek elejére kis híján majdnem kiirtotta örökre, de néhány elkötelezett gazdának és a badacsonyi kutatóintézetnek köszönhetően, heroikus küzdelmek árán a kéknyelű mára már ismét megtalálta méltó helyét a borvidéken. Ezzel is öregbítve Badacsony hírnevét, melynek szőlőművelési múltja egészen a római korig vezethető vissza.

Kéknyelű, az „úri” szőlő

Az 1868-as Entz Ferenc–Gyürky Antal–Gyürky Pál, A hazai szőlészet című munkában elsőként „úri” szőlőként emlegetett kéknyelű – mely azóta szinte minden írásos anyagban így szerepel – nőivarú virágokat hoz. Emiatt beporzásához, mely a szél segítségével történik meg, más szőlőfajták szükségesek, amiket a közvetlen közelébe kell telepíteni. Régebben a szlanka, mostanában leginkább a budai zöld tölti be ezt a szerepet. A mi esetünkben ez a budai zöld és a kéknyelű keresztezésével létrejött rózsakő fajta, ami szintén badacsonyi kötődésű, hiszen Dr. Király Ferenc állította elő 1957-ben a borvidéken. Nevét pedig a Badacsonyban lévő Kisfaludy-ház feletti bazalttömbről kapta. A legenda szerint egykoron Kisfaludy Sándor és felesége Szegedy Róza gyakran üldögéltek ezen a kövön, gyönyörködve a Balaton szépségében. Jelenleg összesen hét hektáron gazdálkodunk, ebből több mint öt a termő, kettő pedig az új telepítés. Rizapusztán pedig egy 1.8 hektáros területen termeljük az 1995-ös telepítésű kéknyelűt, melyből 1.2 van betelepítve ezzel a fajtával, a fennmaradt 0.6 hektáron pedig beporzóként rózsakő található.

Aktuális forgalomban lévő kéknyelűnk a 2020-as évjáratú, amelyet túlérett állapotban szüreteltünk november 3-án. A bor fele acéltartályban, fele pedig 500 literes újhordóban erjedt, majd pár hónapig itt is érlelődött. Komoly, nagytestű bor, a csak Badacsonyra jellemző ásványos jegyekkel, melynek ízvilágát a fehér húsú gyümölcsökön és érett citrusokon kívül, édes fűszerek és sós játéka jellemzi. Bár már most is élményt nyújt kóstolva, további érlelést meghálál. Önmagában és ételek kísérőjeként is kiváló. Szintén ilyen szépnek ígérkezik a 2021-es évjáratú kéknyelűnk is, mely a hosszú, közel öt hónap erjedés után hat hónapot pihent fahordóban.

Gondosan elkészített kiváló borainkkal várunk mindenkit szeretettel a 2003 tavaszán elkészült vendégházunkban, mely egész évben 16 személynek nyújt kellemes szálláslehetőséget, kerttel, terasszal, grillezési- és borkóstolási lehetőségekkel, szaunával, pezsgőfürdővel. És nem utolsó sorban pazar látvánnyal a Balatonra és a Badacsonyi-hegyre, ami egy pohár Sipos-bor társaságában, például kéknyelűvel válik tökéletessé.

Mert bort kóstolni ott a legjobb, ahol születik.

Categories: Blog

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.