Telefon: +36 30 443 9348

Cím: 8257 Badacsonyörs, Szőlő u. 23.

E-mail: sipostihamer@t-online.hu

Az ezerarcú szürkebarát

A vulkanikus, meleg talajokat kedvelő szürkebarát a legenda szerint IV. Károly német-római császár által került 1375-ben hazánkba, Badacsonyon pedig a szerzetesek honosították meg, és ruhájuk elnevezését fordították le a fajta magyar neveként. Az azóta eltelt időben a szürkebarát összeforrt a borvidékkel és máig az egyik jellegzetes fajtája. Mert Badacsony nincs szürkebarát nélkül, és ez fordítva is érvényes.

 Szürkebarát a világban

Persze, ettől függetlenül a szürkebarát, más-más néven – legyen az pinot gris Franciaországban, pinot grigio Olaszországban, vagy német nyelvterületen Grauburgunder, vagy ha maradékcukorral készül, akkor Ruländer – több országban is elterjedt és kedvelt szőlőfajta. Többek között találkozhatunk vele Ausztriában, Németországban, Svájcban, akárcsak az Egyesült Államokban és Új-Zélandon is. Ami a stílusát illeti, nagy általánosságban két fő irányzat létezik: a könnyed, egyszerű és jóivású (ez leginkább a pinot grigio-ra érvényes), valamint a komolyabb, testes és komplexebb (pinot gris) vonal. Egyébként Elzászban „Vendage tardive” néven, valamint Oregonban „Vin de glacier” néven késői szüretelésű, illetve jégborok is készülnek belőle. És ha már említésre került Elzász, talán azt már kevesebben tudják, hogy a szürkebarátból itt készített borokat Tokay d’Alsace vagy Tokay Pinot Gris-ként emlegették sokáig. Mindezt 1993-ig, míg az 1926 óta tartó jogi vitára pontot tettek a felek, és a 2007-es évjárattól kezdve ez a két kifejezés már nem szerepelhetett a palackokon.

Szürkebarát hazánkban

Magyarországon a legfrissebb statisztikák szerint összesen 1827 hektáron termesztik: arányaiban leggyakrabban, pontosan 189,90 hektáron a Badacsonyi borvidéken fordul elő, mennyiségileg pedig 517,9713 hektáron a Mátrai borvidéken lehet vele találkozni. Szintén csak érdekességként érdemes megemlítenünk, hogy a legkisebb mennyiségben, azaz 0,5521 hektáron a Soproni borvidéken található, de a Csongrádi (1,7 ha) Tokaji (2,0138 ha), valamint a Villányi borvidékek (3,3156 ha) sem állnak messze tőle mennyiségileg. Ami a szürkebarát borokat illeti Magyarországon, a területtől és borásztól függően készülhet belőle friss, fiatalos, könnyed, akárcsak testes, magas alkoholtartalmú bor, szintúgy, mint jelentős maradékcukorral iskolázva, de a bogyó színének köszönhetően akár rozé is.

Sipos Szürkebarát, mert a múlt kötelez

A szürkebarát egy olyan szőlőfajta és bor, ami Badacsonyban az alapok közé tartozik. Alap, mert minden megtalálható benne, amit tudni kell magáról a szőlőről és borról, hiszen szerzetesekről kapta a nevét. Valljuk, hogy ahhoz, hogy jó bor készüljön belőle nem elég a szakmai tudás és az, hogy a borkészítő a szívét-lelkét is beletegye, hanem az Isteni áldás is szükséges. Ezért is lett a Sipos Borház és Vendégház jelképe egy szürkebarát szerzetes, aki a kupát az ég felé tartva felajánlja Istennek a termést, kérve, hogy a jövőben is segítse a szőlőt és a termést a finom borok készítéséhez. A másik kezében pedig egy bazalttömböt tart, amiben – Dr. Sipos Balázs Tihamér, a Sipos Borház és Vendégház tulajdonosának édesapjára, Sipos Tihamérre emlékezve – két betű van belevésve: ST. Az első nagy sikerek szintén az édesapja nevéhez és a szürkebaráthoz kötődnek, hiszen az általa legelső, 1991-es telepített szőlőfajta borával, az 1996-os évjáratú száraz szürkebaráttal az 1997-es Badacsonyi Borvidéki Borversenyen nagyarannyal jutalmazták, és egyben ez lett a legjobb száraz bor Badacsonyban. Ami a borfogyasztókat illeti, akkoriban nem is tudtak igazán mit kezdeni ezzel a tétellel, hiszen sokáig az emberek a szürkebarátot félédes borként ismerhették. Viszont az idő Dr. Sipos Balázs Tihamér édesapját igazolta vissza, aki már akkor azt vallotta, hogy egy bor szárazon tudja igazából megmutatni értékét és szépségét. Büszkék vagyunk, hogy az elsők között volt, aki felismerte, hogy az addigi félédes borok mellé, szükséges egy száraz vonalat is felépíteni Badacsonyban.

Meglátásunk szerint a szürkebarát jó cukorfokkal, korai, szeptember eleji éréssel fantasztikus borokat tud adni, s bár savai lágyabbak, mint egy olaszrizlingből, kéknyelűből vagy egy rózsakőből készült boré, de pont e miatt kitűnő választás tud lenni nők és férfiak számára is.  Aktuális forgalomban lévő szürkebarátunk a 2020-as évjáratú, amelynek alapanyagát a Rizapusztán található területünkről szüreteltük és reduktív eljárással készítettük. A címkéjén nagyon finoman el van rejtve Dr. Sipos Balázs Tihamér kedvenc sorozatának három betűje: GOT. A címke színvilága azért is utal erre a sorozatra, mert ugyanúgy ahogyan a Trónok Harca, úgy a szürkebarát is változatos tud lenni, mélyre mennek a gyökerei és óriási magasságokba tud emelkedni. Dr. Sipos Balázs Tihamér szerint a Trónok Harca, mind könyvben, mind pedig a képernyőn sok gyönyörű percet és élményt nyújtott számára, ezért ugyanúgy szeretné, hogy ez a bor is hasonló jó élményeket és kedves emlékeket tudjon adni mindenkinek. Sok reményt fűzünk a már most nagyon szép formát mutató 2021-es szürkebarátunkhoz is, aminek egy része fahordóban, valamint acéltartályban erjed még. Remélhetőleg szeptember környékén kerül sor a házasításra, ami után palackba kerül még némi pihenésre.

Ars poetica-nk

Valljuk, hogy bár a tökéletességet senki sem képes elérni, mégis erre kell törekedni. Mi is ezt tesszük, hittel, szeretettel és teljes odaadással. A múlt hagyományaira és értékeire építkezve igyekszünk a legmagasabb szinten képviselni a boraink által a Badacsonyi borvidék sokszínűségét. Az egyetlen út továbbra is a makulátlan tisztaságú, kiváló minőségű borok készítése. Gyertek és éljétek át nálunk személyesen egy pohár bor kíséretében a borvidék és a Sipos Borház és Vendégház varázsát.

Categories: Blog

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.