SZŐLŐINK

OLASZRIZLING

olaszrizling

Elnevezése olasz eredetét bizonyítaná, mégis inkább Franciaországból származhat. A legjobban elterjedt fehérborszőlő-fajtánk. Bőven és kiegyenlítően terem. A legmegbízhatóbb fajták egyike. Beérési cukorfoka 16 körüli. Kissé rothad. Viszonylagos fagytűrése jelentős. Bora fajta jellegzetes, lágy.

SZÜRKEBARÁT

szurkebarat

Francia eredetű, a pinot blanc (fehér burgundi) és a pinot noir (kék burgundi) testvére. Szeptember végére 20-22 cukorfokos mustot ad. Sokéves beérési cukorfoka valamennyi fajta között a legjobb. Kissé rothad. Viszonylagos fagytűrése jó. Bora különlegesen finom zamatú, harmonikus összetételű.

MUSCAT OTTONEL / MUSKOTÁLY

muskotaly

1852-ben állították elő Franciaországban. Az északi országok egyik ismert fajtája. Szeptember elején rendszerint fogyasztható, szeptember végén 18 cukorfokkal szüretelhető. Nem rothad, viszonylagos fagytűrése is jó. Bora finom illatú és zamatú, gyakran lágy. Kitűnő házasítási alapanyag. Megbízható, jó fajta.

RÓZSAKŐ

rozsako

A Kéknyelű és Budai fajták keresztezéséből származó szőlőfajta. Nevét a Badacsony hegyen található, legendás ‘Rózsakő’ elnevezésű bazaltkőről kapta. Középerős növekedésű. Vállas fürtje meglehetősen tömött, a bogyók sárgás színűek, kissé megnyúltak. Bora a szülőfajtákhoz hasonlóan kemény karakterű, de kitűnő minőségű, illatában, ízében virágos, fűszeres, mézes jegyek jellemzőek.

KÉKNYELŰ

keknyelvu

Jellegzetes magyar fajta. Hazánkban csak Badacsonyban termesztik. Nevét kékesvörös levélnyeléről kapta. Mivel nővirágú, s termékenyülése bizonytalan, termésingadozása jelentős. Október elejére átlagosan 18-20 cukorfokra érik be. Nem rothad. Vesszőinek fagyérzékenysége közepes. Bora általában kemény, a jó évjáratokban különlegesen finom illatú és zamatú. Hazánkban és külföldön egyaránt híres borként ismerik. A jövőben is helyi jelentőségű fajta marad.